Ikke-angivet-2-01.png

Hej.

Velkommen til FG Blog. Her gir’ vi elever blik, ord og lyd på gymnasiehverdagen på Frederiksberg Gymnasium.

Hvorfor Feminisme?

Hvorfor Feminisme?

Mænd tjener flere penge end kvinder, når de udfører det samme stykke arbejde. Eksempelvis tjener en almindelig, mandlig læge 12,4% mere i timen end en almindelig, kvindelig læge

Det er nok ikke gået manges næser forbi, at det i dag er kvindernes internationale kampdag. Men hvad sådan en dag egentlig har af betydning, er der måske mange, der ikke helt er klar over. Jeg oplever tit, at folk finder det enten grinagtigt eller dybt åndsvagt, at jeg kalder mig selv for feminist. På samme måde forundres jeg over at dem, jeg møder, ikke er feminister. For feminisme er jo i bund og grund ikke andet end et ønske om ligestilling mellem kønnene. Noget de fleste kan støtte op om. Hvorfor virker feminismen som koncept så, så provokerende for mange?

Jeg læste forleden dag, en feminist skrive således: ”Anyone opposed to the concept of feminism either doesn’t understand it or doesn’t want to alter their sexist behaviour”. Jeg synes, dette citat indkapsler problemet meget godt. Men alligevel er det lidt for sort og hvidt. I stedet for at afskrive en så enkel forklaring, vil jeg i stedet forsøge at imødegå nogle af de argumenter imod feminisme, som jeg møder i min hverdag:

 Feminisme er noget svensk hysteri!

Jeg ved ikke hvorfor, feminisme automatisk kobles sammen med Sverige. Måske giver de skingre, svenske stemmer bare mere genlyd hos danskerne end de saglige danske feministers gør. Men det er i hvert fald som om, jeg evigt og altid skal bevise over for folk at jeg altså hverken er svensk eller hysterisk. Jeg skal forklare folk, at der altså ikke er en centralkomite i Stokholm, der fastslår, hvad den feministiske dagsorden skal være, og at hen-børnehaver dybest set intet har med feminisme at gøre. Lad mig slå det fast en gang for alle: Feminismen er ikke en svensk opfindelse! Så lad nu vær med at stille danske feminister til ansvar for, hvad nogle hysteriske svenskere render rundt og siger. Det fjerner fokus fra de reelle og relevante problemer.

Feminister hader mænd

Jeg ved ikke, hvor denne påstand kommer fra. Jeg har personligt aldrig mødt en feminist, der var mandehader, men jeg er sikker på, at der eksisterer et par stykker… og hvad så? Hvis 99,9 % af feministerne derude er glade for mænd, så lad dog vær med at lytte til de 0,1%. Feminisme kan forklares meget enkelt: det er kønnenes fælles kamp mod patriarkatets undertrykkende strukturer. Det er altså kvinderne med mændene og IKKE mod dem.

Feminister er ligeglade med mænd

Nej tværtimod, feminismen handler også om at frigøre mænd fra nogle af de strukturer og normer, der undertrykker dem. Det er et problem, at der er flere mænd, der begår selvmord, dør af druk og anden misbrug, er i fængsel eller bliver overfaldet end kvinder. Det er et problem, at drengebørn ikke har lov til at vise følelser på samme måde som pigebørn må. Det skal vi også gøre noget ved!

Hvorfor beskæftiger du dig med ligestilling i Danmark, når kvinder har det lagt værre i andre lande?

Vi har demokrati i Danmark, derfor skal vi vende det blinde øje til, når vores politikere er korrupte, og når de lyver over for os. Lyder det fornuftigt? Ikke rigtigt vel? Jeg er helt enig i, at der er steder rundt omkring i verden, hvor kvinder er langt dårligere stillet end i Danmark. Tag bare Saudi Arabien, hvor kvinder hele deres liv er i en mands varetægt - selvfølgelig skal vi gøre noget ved det! Men at kvinder har det slemt i andre lande, gør altså ikke, at vi ikke kan tillade os at sige fra, når vi i Danmark oplever ulighed mellem kønnene.

Der er fuldkommen ligestilling i Danmark - ergo er der ikke brug for feminisme

Nej, der er ikke fuldkommen ligestilling i Danmark. Mænd tjener flere penge end kvinder, når de udfører det samme stykke arbejde. Eksempelvis tjener en almindelig, mandlig læge 12,4% mere i timen end en almindelig, kvindelig læge. Kun 14,8% af erhvervslivets direktioner består af kvinder. Kvinder tager cirka 10 gange mere barsel end mænd. Derudover er kvinder i langt højere grad udsat for voldtægt, overgreb og sexchikane, samt vold i hjemmet. Og det er bare et lille udpluk af uligheder, vi står overfor i samfundet.

Du freebleeder og har behårede ben, har du ikke?

Nej og nej, og hvis jeg havde, var det alligevel none of your business. Man kan være feminist på alle mulige forskellige måder, og det er helt okay. Feminister kan være uenige og enige om alt muligt. Det vigtigste er, at vi alle støtter op om at skabe en bedre verden for både mænd og kvinder<3<3<3

Glædelig kampdag til jer alle!

(Tallene kommer fra Danmarks statistik : https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/levevilkaar/ligestilling/ligestillingswebsite)

FG Stilen: Amanda 1.y!

FG Stilen: Amanda 1.y!

Ugens Citat- return

Ugens Citat- return