Ikke-angivet-2-01.png

Hej.

Velkommen til FG Blog. Her gir’ vi elever blik, ord og lyd på gymnasiehverdagen på Frederiksberg Gymnasium.

De 56.000 ukendte danskere

De 56.000 ukendte danskere

4 tidszoner og 3000 kilometer væk

På scenen i aulaen står Frederiksberg Gymnasiums viceinspektør iklædt sin lyserøde sweater og sine laksko klar til at møde mylderet af urolige, grinende elever.

“Godmorgen FG, så må I så småt gerne finde til ro og slukke mobilerne”.

Øjnene bliver rettet mod scenen, og de eneste med tændte computere er FG bloggen. Som til alle andre fællestimer går FG meget op i at reklamere for alle skolens frivillige arrangementer. Elevrådet får som altid sneget sig op på scenen med en uskyldig selvpromovering (hvis I stadig skulle være i tvivl, så fik de virkelig afskaffet SK-timerne!), og det drysser ellers ind med korte indslag, der bidrager til vores nyudsprungne højskole profil.

Lakskoene og den fine lyserøde sweater bliver erstattet af mørkerøde læber og sneakers, da Johanna og Alec fra Operation Dagsværk overtager scenen.

“Vi vil gerne invitere jer til at se verden fra en ny vinkel og sætte Grønland i fokus”.

Fra at fokusere på vores eget FG, flytter vi blikket væk fra Frederiksberg i en kort stund. Vi bliver hevet med på en visuel rejse 4 tidszoner og 3000 kilometer væk fra aulaen, til den geografisk største del af Danmark, som vi ellers hurtigt glemmer her mellem venner og lektier.

I dag handler det nemlig om Grønland.

Fiktive ofre for selvmordstanker

I samarbejde med Røde kors, eller Kalaallit Røde Korsiat, som det hedder på Grønlandsk, baner de vejen for forandringer, men vigtigst af alt så oplyser de. Og overraskelser var der ikke få af.

“Over halvdelen af unge i grønland har haft selvmordstanker”.

P1033050.jpg

Alec gestikulerer med armene og skærer lokalet over i to. “Det svarer til alle jer”, siger han, mens han kigger på de nu fiktive ofre for selvmordstanker. Snakken breder sig, og overraskelsen giver genlyd i lokalet. Kan det virkelig passe? Vi er uvidende. I Grønland lærer de dansk i folkeskolen, læser danske noveller og lærer om danske forfattere, mens vi intet lærer om de 56.000 danske statsborgere, der lever tværs over Atlanterhavet.  De fleste af os havde ingen idé om, at hver 3. pige i Grønland blev udsat for seksuelt overgreb i 2014.

Grønland er ikke et U-land, men de har stadig brug for støtte, da de ikke selv kan mobilisere den nødvendige hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi sammen med Operation Dagsværk får skabt et fællesskab, der hjælper unge grønlændere til at se deres egen værdi.

Operations Dagsværks speciale

Danske og grønlandske unge oplever mange af de samme problemer: kærestesorger, familieproblemer, omsorgssvigt og dårligt selvværd. Men i Danmark har vi et sikkerhedsnet, der griber os, hvis tingene bliver for hårde. Grønland er den største ø i verden, men alligevel risikerer man at blive tvunget til at bo i samme landsby som sin krænker, for her er der ikke en metro, man bare kan hoppe på.

De fire eneste gymnasier i Grønland ligger nemlig med en afstand, der gør, at 64% af de 16-18 årige ikke får en ungdomsuddannelse. Et uuddannet samfund har ikke ressourcerne til at udvikle sin infrastruktur. Der skal åbnes op, tabuerne skal nedbrydes, og de unge skal hjælpes og have hjælp af hinanden. Netop dette er Operation Dagsværks speciale, og sådan slutter det 45 min. lange oplæg af Johanna og Alec. En opfordring til at vi alle skal hjælpe og kan gøre det blot ved at give en hånd med på dagen for Operations Dagsværk.
ReAct - 1.g'ernes årsforestilling

ReAct - 1.g'ernes årsforestilling

Oktober horoskoperne!

Oktober horoskoperne!